Monday, July 7, 2008

dress, quilt backing and new projek..

Last Friday aku buat dress ni untuk Alicia. Aku ambik masa setengah hari aje nak siapkan. Memandangkan aku takde mesin jahit tepi lagi, so aku pakai french seam aje jahit baju ni. OK juga...takdelah merambu sangat benang2 semua. Bila dah siap aku cuba pakaikan kat Alicia, tapi kebesaran lah plak...almaklumlah anak dara ku tu kecik aje..haha macam mak dia...heheh. So aku tak tau nak buat apa dengan dress ni...juallah kot..hehe.
Ok ni plak projek bunny quilt aku tuh...dah 50% siap...tadi aku pergi beli backing dia...tu yg kaler merah hati tu backing dia lah..ok tak korang tengok?..nnt dia punya binding aku nak pakai kaler pink printed yg aku pakai kat bunny tu. Nnt lah bila dah siap sepenuhnye aku akan tunjuk lagi, ni hanya layout dia aja dulu..

Oh ya..pagi tadi aku bump into one off my blog reader. Dia ada baca aku punya blog sewing ni dan tanya aku mana nak belajar buat quilt dan aku cakaplah kedai cottage patch yg aku selalu pergi tu. So pagi tadi dia ambik kelas kat situ. Masa aku masuk, aku dah perasan ada seorang makwe ni tengah dok belajarlah buat quilt ni dengan Miss Y. Dalam hati aku dah dok bercakap, mungkin inilah makwe yg dok tanya aku kat mana nak belajar buat quilt . Aku pun dengan beraninye pergi tanya dia, samaada nama dia Zila atau tak..dan dia tanya balik samaada aku ni faridah ke tak?...masing-masing cakap yes...hahah...keciknye dunia nikan...jumpa juga aku akhirnye dengan one off my blog readers...heheh. Anyway...good luck to you Zila...nnt jangan lupa tunjuk tau bila dah siap..hehe.
Bunny quilt aku dah nak hampir siap..bermakna nanti aku ada spare time lagi..so aku dah start projek baru. Kali ni bukan quilting , tapi stitcheries plak. tapi nanti boleh dijadikan quilt block. Aku beli 4 block. Ini adalah salah satunye. Cantik sangat....
So semalam aku dah trace atas kain dan dah start sikit-sikit. Bila dah start dan nampak cantik dah rasa seronok plak...so kejap lagi aku nak buat lagi sementara menunggu kain backing yang aku basuh kering. Bila kain backing dah kering nanti aku kena sambung buat bunny quilt tu plak lah..heheh...oklah nak pi buat stitcheries tu sat...enjoy looking and reading...hehe..bye..
Posted by Picasa

No comments: