Thursday, August 28, 2008

Tutorial

Photobucket
Ok...tutorial ni aku buat untuk kak Sara sebab dia ada tanya aku macam mana nak guna ruler, rottary cutter dan juga cutting mate ni. Aku tak pernah buat tutorial macam ni sebelum ni. Dan aku juga tak pandai nak karang ayat kat dalam ni. Harap kak Sara boleh faham ye.

Ok..tengok gambar rottary cutter kat bawah ni, kalau nak buka blade dia, just pull lock yg hitam tu ke bawah dan blade dia akan keluar macam dalam gambar ni. PERHATIAN..setiap kali selepas pakai mestilah ditutup balik blade ni sebabnye tak mau lah nanti ada tangan yg putus sebab blade tersangatlah tajam....lagi tajam dari blade yg biasa. Cara nak tutup sama dengan cara nak buka cuma kalau nak buka pull ke bawah, tapi nak tutup push keatas.


Ok sekarang tentang cutting mate plak....nampak tak dalam gambar kat bawah ni?..saya ada tandakan semua ukuran pada setiap garisan yg kecil-kecil tu?...ok setiap garisan itu ukuran nye adalah 1/8", 2/8", 3/8", 4/8", 5/8", 6/8", 7/8" dan 2". Cuba kira dari garisan selepas garisan number 1 tu dan sampai garisan number 2..berapa ada?..semua nya ada 8 kan?....itu semua ada kegunaannye...setiap satu kotak itu adalah 1". So kalau dia suruh potong 1" makan besar kain setelah dipotong nanti akan jadi sebesar kotak itulah..kalau tak sama besar maka korang semua dah potong bukan 1" lah..heheh. Biasa nye dalam arahan akan ada suruh potong kain sebesar 1 4/8. Ha kenalah letak ruler tu atas garisan yg ada tanda 4/8 tapi kena lebih dari number 1 lah....


Ok sekarang ni cara nak handle ruler dan rottary cutter. First sekali lipat kain dalam 3 lapis ikut arahan yg diberikan dalam quilt magazine tu macam mana nak lipat samaada crosswise atau lenghtwise. Lepastu letakkan atas mate dah potong labihan kain bahagian tepi untuk samakan bahagian yg tepi kain...yelah kadang2 bila kita dah lipat kai tak sama...
Ok..cara nak pegang ruler adalah macam dalam gambar dibawah...pastikan ruler berada digarisan ukuran yg diperlukan sebelum potong...kalau tak nanti ukuran kain akan tak sama dengan ukuran yg diperlukan. Semasa hendak potong kain...tekan ruler tu kuat2 supaya tak lari...kalau tak nanti senget lah plak...hehe..

Pastikan mata blade berada dekat dengan ruler dan dan tolak rottary cutter itu away from your body..maknanye tolak keatas masa nak potong kain tu...jangan tarik dari atas ke bawah....sebabnye kita tak mau kejadian yg tak diingini berlaku...mana lah tau kang terpotong plak perut ke, paha ke...heheh.

So..itu ajelah otak dah beku nak bagitau macam mana nak buat...saya harap korang dapatlah idea sedikit sebanyak macam nak buatkan...dalam setiap quilt magazine ada quilt basic lesson kat bahagian belakang kalau aku tak silap...cuba2lah tengok. Kalau tak pun pergi aje ke website ini http://www.quilting.about.com/. Kat sini ada macam2 yg korang leh belajar....aku susah nak mengajar dalam ni..kena berdepan baru boleh ngajar..heheh. Setakat sikit2 tu boleh lah....

Ok selamat mencuba dan menjahit ye.....

P/S maaf sekiranye penerangan aku ini tersangatlah teruk dan korang semua tak faham....tapi adalah sedikit idea...buat2 faham ajelah ye..heheh... dan lagi satu..tangan dalam gambar tu semua bukan tangan aku. Tu tangan pembantu rumah aku, aku ambik dia jadi model aku untuk ambik gambar...melentik semacam aje kan...hahahah...but she is a nice person...we like her.
Photobucket


Posted by Picasa

1 comment:

sara said...

faridahhhhh...tq very very much. Dahlah tolong belikan barang, tolong ajar lagi, ni yang tambah semangat nak belajar nih!