Saturday, July 26, 2008

Sunbonnet Sue

Yeaaayyy...sue dah ada kawan..hehehe...hmm...aku dapat buat 2 dah...tak tau berapa lagi aku nak buat dan apa yg aku nak buat dengan depa nih..hehehe...

Award




Hehe..sebenarnya aku tengah seronok ni...nak tau napa?..sebab nye aku dapat award dari Dania/Gee . Wah..aku punya kerja taklah seberapa cantik sangat pun..tapi telah mendapat penghargaan dari Dania/Gee. Terima kasih banyak-banyak ye...heheh.

Hmmm..kalau ikut aku kena bagi award ni kepada 5 org lagi yg creatif..tapi disebabkan aku tak ramai kawan yg buat craft cam kami ni...so aku takde nak bagi kat sapa2..heheh. Ingat nak bagi kat Gee balik dan juga Maya , tapi diaorang dah dapat...so aku tak tau nak kasi kat sape lagi dah..

Anyway..thanks ye Gee..lain kali boleh lah bagi lagi....hahhahah...

Show and tell..

Heheh..semacam aje aku punya tajuk tu kan?..tapi takdelah apa sangat yang nak di cerita dan ditunjuknye pun..heheh. Aku just nak tunjuklah tempat kerja aku dan macam mana bersepahnye tempat menjahit aku tuh...

So kat bawah ni gambar tempat aku menjahit. Biasanye kat sinilah Norman dan Alicia main2 so senanglah sikit aku nak tengok2 diaorang bila aku menjahit. Lagi pun kat sini luas sikit dan ada meja besar.

Tapi ada sikit bersepah..hahah..biasalah orang menjahit mesti bersepah tempat kerja dia kan?..kalau tak bersepah bukan nama menjahit tu..heheh.

Ni plak almari yg dikhas kan untuk barang2 menjahit aku sahaja. Tengoklah..penuh dengan barang aku sahaja..semua ada..dari segala jenis kain dan , batting, magazine quilt aku, magazine smocking yg belum lagi aku buat2..heheh, dan juga segala pattern yg aku download dari internet. Penuh kan..heheh segala macam mak nenek ada.
Kebiasaan nye aku suka buat kerja atas lantai..bukan apa senang sikit. memang dari dulu masa aku sekolah aku suka buat homework aku kat atas lantai.
Pagi ni aku ada siapkan lagi satu projek baru..kali ni aku buat Sunbonnet Sue plak. Ianya adalah applique. Abaikan tangan yg kat atas tu..heheh sapa lagi kalau bukan pembantu kenit aku...mungkin kaler yg aku pilih tak berapa nak menarik..tapi takpelah ini adalah first try aku buat Sunbonnet Sue.

Aku memang dah lama berkenan dan berhajat nak buat projek ni. Baru hari ni angan2 aku tercapai..heheh . Betapa aku suka dan tersengih sampai hujung telinga..hahah.
Aku buat mesin applique aje....kalau ikut ada dua jenis applique, mesin atau jahit tangan. Tapi aku rasa jahit mesin lagi senang dan cepat...so..aku dah memang tergolong dalam org yg nak cepat aje...heheh makanye pakai mesin ajelah....

Friday, July 25, 2008

Another new projek

Semalam aku cuba buat japanese girl ni, tapi tak tau apa yg aku buat silap...tak menjadi plak..kalau korang tengok dalam gambar ni memang tak nampak sangat silapnye....tapi aku memang tak puas hati...

Nanti aku nak pergi Cottage Patch nak tanya apa yg aku buat silap...


Amacam...korang tengok cantik tak kaler yg aku pilih tu?..heheh
Ok..inilah yg aku tak berapa nak puas hati ni..(sorry gambar blur sket)...kat bahagian dada dia tu..tak sama..so aku tak boleh nak sambung dengan bahagian kainnye tu...aku dah ikut semua size yang dibagikan...huhuhu...

Wednesday, July 23, 2008

Projek baru dan more stuff from CP

Ha nilah projek baru aku..aku nak buat wall hangging. Ni nama dia chinese lantern. Aku sebenarnye nak buat besar sikit, tapi disebabkan aku malas so aku buat wall hangging aje. Kecik sikit dan cepat habis...heheh.


Tadi aku pergi CP lagi..kali ni aku pergi beli template ni...tau gambar apa tu?..heheh . Tu gambar ayam, aku nak buat bantal nak bagi kat abang aku..haha. Sebab dia ni suka sangat ngan ayam...so aku nak bagi hadiah ni kat dia..heheh.
Selain dari template aku juga beli loose fibre dan juga stiff batting. Tu semua aku dah plann nak buat apa...tulah..aku ni banyak sangat nak buat...tapi tak sempat aje..
Ni plak interfacing...aku nak buat bag. Aku dah download kat komputer dia punya design, nantilah bila dah siap satu tote bag aku akan tunjukkan kat sini.
Oklah...ni aku nak pi tolong auntie aku menjahit jap..dia pun buat quilt bunny tu juga. So aku lah yg jadi cikgunye..heheh..bye

Thursday, July 17, 2008

One finish more to go


Finally...aku dah dapat siapkan quilt ni....cantikkan?...memang sesuai dengan baby girl..tapi tak semestinye kena buat kaler pink aje...macam2 kaler boleh..tapi pinklah yg paling sesuai sekali....

Cuma aku tak berapa nak paus hati sikit aje...masa aku quilted quilt ni ..dia macam berkedut-kedut sikit....macam ketat sangat benang bawah nye tu...kena cari jalan penyelesaian nye ni..heheh

So aku masih ada banyak lagi quilt yg nak disiapkan. Aku hanya siapkan blocknye aja dulu...oklah bila dah siap nanti..aku tunjukkan ye....
Posted by Picasa

Monday, July 7, 2008

dress, quilt backing and new projek..

Last Friday aku buat dress ni untuk Alicia. Aku ambik masa setengah hari aje nak siapkan. Memandangkan aku takde mesin jahit tepi lagi, so aku pakai french seam aje jahit baju ni. OK juga...takdelah merambu sangat benang2 semua. Bila dah siap aku cuba pakaikan kat Alicia, tapi kebesaran lah plak...almaklumlah anak dara ku tu kecik aje..haha macam mak dia...heheh. So aku tak tau nak buat apa dengan dress ni...juallah kot..hehe.
Ok ni plak projek bunny quilt aku tuh...dah 50% siap...tadi aku pergi beli backing dia...tu yg kaler merah hati tu backing dia lah..ok tak korang tengok?..nnt dia punya binding aku nak pakai kaler pink printed yg aku pakai kat bunny tu. Nnt lah bila dah siap sepenuhnye aku akan tunjuk lagi, ni hanya layout dia aja dulu..

Oh ya..pagi tadi aku bump into one off my blog reader. Dia ada baca aku punya blog sewing ni dan tanya aku mana nak belajar buat quilt dan aku cakaplah kedai cottage patch yg aku selalu pergi tu. So pagi tadi dia ambik kelas kat situ. Masa aku masuk, aku dah perasan ada seorang makwe ni tengah dok belajarlah buat quilt ni dengan Miss Y. Dalam hati aku dah dok bercakap, mungkin inilah makwe yg dok tanya aku kat mana nak belajar buat quilt . Aku pun dengan beraninye pergi tanya dia, samaada nama dia Zila atau tak..dan dia tanya balik samaada aku ni faridah ke tak?...masing-masing cakap yes...hahah...keciknye dunia nikan...jumpa juga aku akhirnye dengan one off my blog readers...heheh. Anyway...good luck to you Zila...nnt jangan lupa tunjuk tau bila dah siap..hehe.
Bunny quilt aku dah nak hampir siap..bermakna nanti aku ada spare time lagi..so aku dah start projek baru. Kali ni bukan quilting , tapi stitcheries plak. tapi nanti boleh dijadikan quilt block. Aku beli 4 block. Ini adalah salah satunye. Cantik sangat....
So semalam aku dah trace atas kain dan dah start sikit-sikit. Bila dah start dan nampak cantik dah rasa seronok plak...so kejap lagi aku nak buat lagi sementara menunggu kain backing yang aku basuh kering. Bila kain backing dah kering nanti aku kena sambung buat bunny quilt tu plak lah..heheh...oklah nak pi buat stitcheries tu sat...enjoy looking and reading...hehe..bye..
Posted by Picasa

Thursday, July 3, 2008

More fabric

Pagi tadi aku pergi kamdar nak beli kain plain pink untuk habiskan projek bunny quilt aku. Aku keluar rumah dalam pukul 10.30, parking kat pandan indah punya stesen LRT dan naik tren pergi bandaraya.

Tapi bukan setakat kain pink aje yang aku beli...heheh. Biasa lah bila dah rambang maa ni..macam2 boleh jadi. Aku dah TERBELI banyak printed cotton...hehe. Yelah , cantik2 sangat..geramlah aku. Macam2 kepala otak aku ni dok berpikir. Nak buat baju alicia lah, nak buat quilt lah, nak buat baju kurung aku lah...macam2.

So kat bawah ni korang tengoklah berapa banyak kain aku beli...murah aje, taklah mahal sangat.




Ok ituhari aku cakap aku dah siapkan 6 block untuk bunny quilt aku kan...semalam aku dah siapkan 2 block lagi, jadi semuanya 8 bunny block. Lepas tu aku dah sambung 4 block dengan plain block punya. Lagi 4 tak sambung lagi sebab tak cukup kain. So kat bawah ni gambar quilt yg aku dah sambung tu...cute kan...



Yang ni plak close up gambar bunny tengah tidur...sweeeeettttt sangat..geram plak aku tengok....heheh

Wednesday, July 2, 2008

Baby quilt - Bunny...

Assalamualaikum....

Hi apa khabar semua?...moga2 semuanya sihat lah ye..heheh. Sorrylah lama betui tak update blog aku yg satu lagi ni..busy sikit..banyak sangat yg nak buat.

Ok sekarang ni aku tengah nak siapkan baby quilt ni. Aku panggil bunny quilt aje lah..heheh. Setakat ni aku baru siapkan 6 blocks dulu...tak sempat , Alicia asyik nak menempek aje..susah sikitlah.

So kat bawah ni adalah gambar bunny yg aku dah siapkan block nye...cute kan....sesuai untuk baby girl...





lena betui derang tidur kan...heheh





ni belum buat mata dia lagi sebab tu kosong aje..heheh


Yang ni plak mak mertua aku punya..dia buat untuk cucu kawan dia...dapat baby boy so kena buat birulah. Ni dia tengah tunggu aku ajarkan dia macam mana nak buat basting dan jahit all together. Maksudnye jahit bahagian bawah, tengah dan juga quilt top ni...faham ke?..heheh takpe biar aku aje yg faham,,heheh.