Saturday, August 30, 2008

Tulip block

Photobucket


Buat tulip block ni tadi....dapat design dan pattern dari quilting about. Remeh sikit nak jahit sebab banyak unit yg kecik2. Mana tak keciknye..finish block size 9". Tengah pikir..tak tau nak buat banyak tulip block ni so boleh dapat quilt top size baby atau pun aku tambah aje border kat luar tu kiri kanan atas bawah jadikan kusyen cover...any idea anyone?....
Photobucket


Posted by Picasa

Friday, August 29, 2008

Spread The love

Photobucket

Ok..aku terima award ni dari Aleesa..thank you very much...heheh. Tak tau lah apa yg baiknye tentang saya ni. Harap2 saya dapat lah jadi seorang kawan yg baik ye....amin..

Ok aku tak tau nak bagi kat sapa award ni, cuma kepada sesiapa yg datang ke sini silalah ambik award ni. Harap korang semua dapat jadi kawan aku juga.

Photobucket

Second Bishop

Photobucket

Akhirnye siap juga bishop aku yg number 2 ni. Kalau Gee tak tanya aku masa chat ngan dia baru ni, agaknye masih dalam proses lagilah..heheh.
Tapi tak cantik snagat lah...kaler benang yang aku pilih tu nampak semacam aje. Tapi bila pandang kali ke 2 nampak cantik plak..heheh. Masuk bakul angkat sendiri lah nampaknye..
OKlah...tengok aje gambar kat bawah ni dan nilaikan hasil kerja ku ye...thank you..heheh



Photobucket


Posted by Picasa

Thursday, August 28, 2008

Tutorial

Photobucket
Ok...tutorial ni aku buat untuk kak Sara sebab dia ada tanya aku macam mana nak guna ruler, rottary cutter dan juga cutting mate ni. Aku tak pernah buat tutorial macam ni sebelum ni. Dan aku juga tak pandai nak karang ayat kat dalam ni. Harap kak Sara boleh faham ye.

Ok..tengok gambar rottary cutter kat bawah ni, kalau nak buka blade dia, just pull lock yg hitam tu ke bawah dan blade dia akan keluar macam dalam gambar ni. PERHATIAN..setiap kali selepas pakai mestilah ditutup balik blade ni sebabnye tak mau lah nanti ada tangan yg putus sebab blade tersangatlah tajam....lagi tajam dari blade yg biasa. Cara nak tutup sama dengan cara nak buka cuma kalau nak buka pull ke bawah, tapi nak tutup push keatas.


Ok sekarang tentang cutting mate plak....nampak tak dalam gambar kat bawah ni?..saya ada tandakan semua ukuran pada setiap garisan yg kecil-kecil tu?...ok setiap garisan itu ukuran nye adalah 1/8", 2/8", 3/8", 4/8", 5/8", 6/8", 7/8" dan 2". Cuba kira dari garisan selepas garisan number 1 tu dan sampai garisan number 2..berapa ada?..semua nya ada 8 kan?....itu semua ada kegunaannye...setiap satu kotak itu adalah 1". So kalau dia suruh potong 1" makan besar kain setelah dipotong nanti akan jadi sebesar kotak itulah..kalau tak sama besar maka korang semua dah potong bukan 1" lah..heheh. Biasa nye dalam arahan akan ada suruh potong kain sebesar 1 4/8. Ha kenalah letak ruler tu atas garisan yg ada tanda 4/8 tapi kena lebih dari number 1 lah....


Ok sekarang ni cara nak handle ruler dan rottary cutter. First sekali lipat kain dalam 3 lapis ikut arahan yg diberikan dalam quilt magazine tu macam mana nak lipat samaada crosswise atau lenghtwise. Lepastu letakkan atas mate dah potong labihan kain bahagian tepi untuk samakan bahagian yg tepi kain...yelah kadang2 bila kita dah lipat kai tak sama...
Ok..cara nak pegang ruler adalah macam dalam gambar dibawah...pastikan ruler berada digarisan ukuran yg diperlukan sebelum potong...kalau tak nanti ukuran kain akan tak sama dengan ukuran yg diperlukan. Semasa hendak potong kain...tekan ruler tu kuat2 supaya tak lari...kalau tak nanti senget lah plak...hehe..

Pastikan mata blade berada dekat dengan ruler dan dan tolak rottary cutter itu away from your body..maknanye tolak keatas masa nak potong kain tu...jangan tarik dari atas ke bawah....sebabnye kita tak mau kejadian yg tak diingini berlaku...mana lah tau kang terpotong plak perut ke, paha ke...heheh.

So..itu ajelah otak dah beku nak bagitau macam mana nak buat...saya harap korang dapatlah idea sedikit sebanyak macam nak buatkan...dalam setiap quilt magazine ada quilt basic lesson kat bahagian belakang kalau aku tak silap...cuba2lah tengok. Kalau tak pun pergi aje ke website ini http://www.quilting.about.com/. Kat sini ada macam2 yg korang leh belajar....aku susah nak mengajar dalam ni..kena berdepan baru boleh ngajar..heheh. Setakat sikit2 tu boleh lah....

Ok selamat mencuba dan menjahit ye.....

P/S maaf sekiranye penerangan aku ini tersangatlah teruk dan korang semua tak faham....tapi adalah sedikit idea...buat2 faham ajelah ye..heheh... dan lagi satu..tangan dalam gambar tu semua bukan tangan aku. Tu tangan pembantu rumah aku, aku ambik dia jadi model aku untuk ambik gambar...melentik semacam aje kan...hahahah...but she is a nice person...we like her.
Photobucket


Posted by Picasa

Saturday, August 23, 2008

Table topper

Photobucket

Inilah projek aku hari ni. Tulip applique, tapi bukan jahit tangan. Aku pakai mesin, malas sikit nak pakai tangan..heheh...sebab bila pakai mesin cepat sikit rasanye.

Aku buat ni untuk table topper. Bukan aku punya, tapi tak tau lagi nak buat apa, mungkin aku nak jual kot..tengok lah...buat stok dulu...kumpul banyak2 kraf pas tu masukkan dalam booth pastu jual kot..heheh.

Gambar ni masa ku tengah nak sandwich quilt top dengan batting dan backing. Tapi belum basting lagi...tak sempat maybe esok pastu dah boleh jahit.




Masa aku sibuk menjahit anak dara aku pun sibuk juga mengemas, tapi ini lah caranye...bersepah merata rawa....suruh dia kemas balik tak mau katanye....bertuahnye anak dara aku ni....

Geram betui dengan sekarang ni...rasa macam nak gigit-gigit aje...cakap macam bertih jagung...kalah mulut murai kot...heheh. Tapi kalau bab menjerit rasanye gegar KLCC kot...anak telinga pun boleh pecah...


Photobucket


Posted by Picasa

Friday, August 22, 2008

Sakit kepala

Photobucket

Aduh peningnye kepala aku......sehari suntuk menggodek blog aku yg ini....

Photobucket
Photobucket



Assalamualaikum..maaf ye kawan2 sebab bila click nama blog saya tak boleh buka..heheh. Tengah dok menggerodek layout..konon2nye nak try bermain dengan coding..hehe. Tapi ini ajelah dulu nanti saya akan cuba buat cantik2 lagi ye..hehe. thank you to Aleesa sebab ajar i cam mana nak buat. tapi tak pandai macam dia. Dia punya blog lagi sweet...

Photobucket

Tuesday, August 19, 2008

Peasant blouse & short

I made this peasant blouse and short for Alicia today. Thank you to maya sebab buat tutorial tentang peasant blouse ni. Took me almost a day to do it..heheh. Yelah, mana pandai lagi..first time buat peasant blouse tu..dan short plak dah kali ke-2. Tak berapa nak jadi...nampak semacam aje...korang tengok ok tak?...

Sorrylah..model tak bertauliah kat bawah ni..heheh.





Posted by Picasa

Sunday, August 17, 2008

Baby quilt

Hi...smocking dress aku tinggal sikit aje lagi nak siap, hari ni aku aku tak buat apa2 mengenai nye..tapi aku sibuk dok mengajar mak dan makcik aku buat bunny quilt..hehe..bukan mengajar apa sangat pun..aku tolong ajar diaorang macam mana nak buat finishing nye. So semua quilt dah siap.

Hasilnye adalah seperti dibawah...satu untuk girl, satu untuk boy dan satu lagi untuk unisex.



Cantikkan bila dah diletakkan sekali macam ni...

Yang ini untuk lelaki telah disiapkan oleh mother inlaw aku...

Yang ini untuk perempuan telah disiapkan oleh aku sendiri..heheh

Dan yang ini untuk unisex..maksudnye..lelaki dan perempuan boleh guna.

So kepada sesiapa yang nak tempah boleh lah hubungi aku...heheh.Tapi yang ni aku tak juallah...kena buat lain. Maya ada invite aku masuk booth dia kat webpage dia..tapi aku belum masukkan apa2 lagi. nantilah bila aku dah siapkan semua baru aku bagitau korang ye...
Posted by Picasa

Wednesday, August 13, 2008

Second Bishop



Hehehe...jangan marah..aku tengah busy sikit ni...buat apa?..ha apa lagi kalau bukan projek bishop aku yg number 2...kan aku cakap, kena praktis selalu, kalau tak aku lupa nanti...so tengah bertungkus lumus menajam kan lagi kemahiran aku..hahah...

Ni bagi view sikit aje gambar ni...nanti dah siap aku tunjuk semua tau...

Hmmm..agak-agak kaler yg aku pilih tu masuk tak dengan kain tu eh?..nampak semacam aje kan?....takpelah..nanti dah siap kita tengok masuk ke tak masuk....aku tak pandai lagi nak pilih2 kaler benang ni...heheh
Posted by Picasa

Sunday, August 10, 2008

Alicia and her first bishop dress

close up...

Ok..akhirnye aku dah berjaya siapkan bishop ni. Setelah 5 hari berhempas pulas untuk menyiapkannye dan hasilnye amatlah membangga kan....cewah....macam lah terer sangat...

Nanti nak buat lagi....kena praktis selalu kalau tak aku lupa....hehehhe



Wednesday, August 6, 2008

50% dah siap...

Ok..masuk hari ni dah 3 hari aku attend kelas smocking...setakat ni aku memang enjoy habis buat ni. memang seronok walaupun kadang2 aku tersilap jahit..hahah...pattern habis semua lari..tapi itulah..kalau tak buat silap kita tak tau..betul tak..bila ada kesilapan baru kita dapat perbetulkan dan baiki yg mana silap tu..baru kita faham..

Kalau setakat teori mmg kita tak akan pandai kena juga ada praktikalnye....betul tak?...oklahh...sudah2 merepek heheeh..aku punya progress dalam buat smocking ni baru 50%..banyak lagi tak siap...smocking dah siap, tinggal nak habiskan bullion knot-rose aje..pastu dah boleh cantum baju dan buat binding semua...

so enjoy the picture's bellow..sorry gambar tak berapa nak cantik...


Cantiklah jugak kan..heheh


pandangan dekat sikit...tangan masih kaku so jahitan tak berapa nak elok sangat lah..hahah


ni plak bullion knot-rose aku...macam2 bentuk ada..hahah..actually tak habis betul lagi..sebab tu macam2 bentuk...testing sikit2..heheh

Hahaha...Gee kalau tengok jangan gelak no...komplen tak pa...hahahahtengok benang hijau dekat bullion knot number 3 tu..herot semacam aje....
Posted by Picasa

Monday, August 4, 2008

Smocking Class

Yeeeaaaayyyyy....aku tengah seronook ni...lalalalal...heheh. Aku ambik kelas smocking hari ni. Baru aku tau betapa senang nye nak smocking ni. Selama ni aku dok berangan sakan macam mana nak buat..tapi hari ni akhirnya angan-angan aku bukan lagi mat jenin..tapi sudah menjadi kenyataan...

Memang senang sangat...cuma kenkadang aje akan konpius sikit..heheh..biasalah kan...ok selama ini aku tak tau segala macam teknik..tapi hari ni aku dah tau...

So kat bawah ni adalah gambar bishop aku yang tengah dijahit...belum jadi baju lagi..




Ni plak gambar jahitan aku...tak brapa nak cantik lagi sebab baru hari pertama kan..nantilah bila dah pro..baru cantik macam yg Gee punya kot...heheh..so cikgu Gee..apa macam..boleh bagi berapa bintang?..haahahah

Posted by Picasa