Monday, February 23, 2009

Hand Applique



Pagi tadi aku ambik kelas menjahit lagi..kali ni belajar hand applique plak..kelas kat Cottage Patch lah kan..hehehe..actually aku dah baca banyak tentang applique ni dalam magazine dan cuba buat..tapi tak jadi sangat..sebab kena juga ada teacher sebelah ajar..yelah aku nikan lembab...hahahah

So inilah hasilnye...belum siap habis lagi...esok kena pergi lagi sekali...


Enjoy the picture....

Posted by Picasa

8 comments:

MamaDaniel.... said...

applique ni pakai template x?

mrdanmrsnadzri said...

cantiknya kak...senang tak buatnya?

mama alicianorman said...

to mama daniel- Yes dia pakai template..ada jual kat cottage patch...

To mar - cantikkan?..heheh yes bila dah pergi belajar dengan diaorang dan tau teknik dia memang senang sangat...mar cuba tanya kat kelas yg mar belajar sekarang..mesti derang tau punya..

DiahRothman said...

Salam Fida,
Patut le lama takde cerita. Tambah ilmu rupanya. Bagus tu nanti ajar KD pula... yer.
Cuba Fida kelebek tengok sebelah belakang yang dia orang gantung separuh siap tu. Jahitannya semua sama dan kecil2, rapat2 kan. Biasa tengok one lady ni tengah buat tu kat CP, ternganga KD punya asyik. Bertuah Fida. Buat sungguh2 nanti Fida bolih buat macam hasil kerja dia orang. Selamat menjahit.

Hobby Mummy said...

fida....it looks spectacular, you're doing wonderful things there!

MamaDaniel.... said...

pakai template yg melekat tu ke? ada seam allowance 1/4 inch jugak ke? pastu jahit mcm jahit binding quilt ke? suka tgk applique ni coz bleh buat sambil tgk tv kan...

mama alicianorman said...

To Kak Diah- heheh..dah lama nak ambik kelas applique ni kak, baru sekarang tertunai..suka sangat...ermm..ada 2 org actually yg buat applique tu sorang nama sharren dan sorang nama mei wah..memang cantik2 derang buat...teruja tu yg ambik kelas,..heheh

To hobby mommy- thank you very much for your comment..i memang suka nak belajar buat applique ni..rasa teruja tau..heheh

To mamadaniel- eh taklah...pakai template keras yg diaorang jual tulah..kan ada pattern dia kat belakang tu...yg melekat tu nama dia fusible web..itu kalau nak buat pakai mesin jahit..

seam allowance kena tambah sendiri..yes lepas tu jahit blind stich...zila ambik kelas jugaklah..best tau...heheh

MamaDaniel.... said...

owh.. baru teringat.. seam allowance kena guna besi kecik bulat ada lubang kat tgh tu kan? niat mmg nk gi CP tu, tp xde masa & peluang.. huhu..kena apply cuti nih.. geram tgk fida & friends.. hehe...