Friday, November 13, 2009

BOM Quilt Design

Salam semua....apa khabar?...ermm sunyi blog aku ni ye bila aku takde update apa2..heheheh...

Ok baru-baru ni aku ada cerita dengan Diana a.k.a KukaKuka pasal BOM. Ok apa yg aku cerita dengan dia adalah berkenaan dengan gambar diatas.. BOM quilt untuk 12 bulan... so apa yg aku cerita dengan Diana adalah samaada korang semua setuju tak kalau aku ambik design ni untuk jadikan BOM kita. Setiap orang nanti akan saya bagitau block yang mana diaorang kena buat setiap bulan.

Nanti semua org akan dapat quilt yang sama pattern tetapi kaler aja lain2 nanti...tentang kaler saya tidak akan tetapkan kaler apa2 pun...apa kaler yg korang ada, korang boleh gunakan. Oh lagi satu pasal size block...ituhari saya cakap nak semua block size 12" kan?..tapi design diatas adalah size 15". Senang tak payah pilih2 dalam block galore tu nak cari yg mana block size 12".. ok kalau setuju sila click link kat bawah ni ..nanti anda semua akan dibawa ke website tersebut. Dan save kan link ini dalam blog list anda untuk kesenangan bila nak buat rujukan dan nak print pattern serta tutorial cara2 nak buat block2 semua...

http://www.bomquilts.com/BOM06_cinnamon-teen.html

Oh Lupa nak cakap..kalau setuju tinggalkan komen kat post yg ini ye..so boleh lah kita start dah ..next year tinggal pos kan aja..hehehe

START YOUR POSTING HERE

16 comments:

Saidah Samadi, Ipoh, Perak said...

nannie, akak pun teringinlah nak join. dulu2 masa sekolah adaler pernah buat benda ni..

Hani said...

boleh la fida.. tak la complicated sangat corak dia

DiahRothman said...

Fida, KDee okay. Cantik....!

mama alicianorman said...

fida to kak saidah :-..maaf kak BOM game ni dah penuh...maaf ye..tapi kalau nak mengikuti perkembangan nye dan ikut buat boleh aja...

fida to Hani :- cantik...tq hani..

fida to kak dee:- ok tq kak dee...senang sikit kan...

Mrs. Fedex said...

fida.. mus ok jer pasai blok tuh.. tapi.. kali ni xde theme apa2 ka? warna warni ka?

My Rayyan said...

HOyeahhh....fida & diana good job!
Lawo2 cik kema setuju dan dah save & print ahahaha

Semangat ok!

tapi kan...cik kema ado 1 cdgan lah...maaf taw

buleh tak kalau kiter tentukan theme warna...sbb cik kema rasa kalau campur2 warna kang boleh buatkan hasil kiter nmpk xsedap mata memandang (if xkena kombinasi warna tu).

cth: kalau theme hijau...so pakat la wat hijau...hijau tua ka, muda ka, gelap ka...asai hijau

dari contra warna theme tu maka akan terhasil la satu hasil seni yg sedap mata memandang

okep ni pendapat cik kema je taw

Mrs. Fedex said...

hehe.. mus maksudkan seperti cik kema juga..
apa kata kita pilih satu kaler..
majoriti ramai suka kaler apa..
then semua berpandu kaler tuh dan jahit..
so, takla terjadi incident xsedap mata memandang..
at least semua dalam tone yg sama.. sekadar cadangan.. tq..

mama alicianorman said...

fida to mrs fedex and cik kema :- ok nanti fida tanya pendapat yg lain sebab kalau kita buat theme kaler, dalam block tukan ada ada 2-3 kaler kalau nak timbul kan pattern dia..so kita setuju pilih kaler apa untuk background dia...letsay bakcground dia kita pilih kaler putih dan 2 kaler lagi adalah kaler kesukaan masing...amacam?..

DiahRothman said...

Salam semua.... rancak kat sini...mmm KD pun nak menyampuk lah sikit... KD setuju ngan pandangan yang kita adakan pilihan warna setiap individu..kalau hijau kan ada banyak shades of hijau.. Okay background semua putih (look sweet) tapi... cam na nak bagi2kan setiap orang satu block...ikut undi ker Fida? Pas tu untuk perserta kedua undi lagi siapa yang buat block yang mana yer....! Okay fine!

My Rayyan said...

wokes mungkin leh camnie kot

1. Tema - memasing tentu kan nak warna pe

2. Undi siapa 1st --- last

utk pattern lak ada 12 setkan? jadi

Bulan january - tema kuning:
org pertama - pattern 1
kedua - pattern 2
.
.
ke-11 - pattern 11
ke-12 - pattern 12

Bulan Feb - tema biru:
org pertama - pattern 2
kedua - pattern 3
.
.
ke-11 - pattern 12
ke-12 - pattern 1

dan seterusnye akan berlaku kitaran lengkap. Maka dengan ini semua org akan dapat ke semua 12 pattern yang ada.

wokes tak camnie fida, cik mus & k.dee & lain2?

Ni ada cth jadual:

[img]http://lh5.ggpht.com/_4CNhzZsFqV4/Sv0qjFublWI/AAAAAAAABW0/5-pDRByAQGE/schedule.JPG[/img]

My Rayyan said...

alamak xreti letak gambo kah3

okep leh pi ke sini

http://picasaweb.google.com/lh/photo/XsVdtOyoOuUhDjCtNPlaBA?feat=directlink

Mrs. Fedex said...

Hehe.. As per attach link by cik kema.. ce semua org refer.. no di kotak tuh adalah mewakili no peserta.. so, undi nama peserta dan letak sapa yg kena 1st hingga 12th.. then semua org stated apa tema.. done.. satu block mewakili satu bulan kan? sapa yg rajin nak perabih awai, suka hati la kan.. as simple as hexy kita.. but make sure still on the track.. tak kalu, pakat2 kejar ketapi la mcm mus.. ekekekeke..

apa kata semua?
KD? u have any words?

DiahRothman said...

KDee rasa yang Cik Kema n Mus suggest tu is the best solution.. KD dah visit there...
Fida camner..... semua cam tak sabar jer.... me too!

kukaKUKA said...

Salam geng BOM!hihi..sdp plak,mcm roti bom.. :-D sy stuju je ape2 cadangan..sy ikut je..hehe..

Sharifah said...

kakpah setuju bebeno ...


:)

FAWA said...

setuju...patern yg fida letak tu..as a beginner i try to do best...
and
cadangan cik kema wat color monochrome pun saya 100% setuju...baru nampak harmoni ........

apa2 saya tak faham saya rujuk dan minta tunjuk ajar dr semua....bolehkan...!!!