Wednesday, November 4, 2009

Kutu BOM Quilt

UPDATE :-

OK UNTUK PENGETAHUAN SEMUA...AKU DENGAN RASMI NYE MENUTUP KUTU BOM INI KEPADA SEMUA. SEBAB NYE DAH PENUH..HEHEHE..OK THANK YOU KEPADA YANG DAH REGISTER NANTI SAYA AKAN BUAT PENGUMUMAN LAGI BILA DAH SAMPAI MASA NYA NANTI...TAK LAMA LAGI...LAGI SEBULAN SETENGAH..SO KALAU ADA MASA PRACTISE LAH DARI SEKARANG....

OK INI ADALAH LINK YANG KORANG BOLEH LAWATI UNTUK DAPATKAN FREE PATTERN UNTUK BUAT BLOCK....JUST CLIK KAT NAMA ITU YE...

QUILT BLOCK GALORE


QUILTING ABOUT



Ok nampaknye ada yang berminat dengan game yang aku buat ni, alhamdulillah. Tak sia-sia nanti semuanya sebab setiap seorang akan dapat 11 helai BOM (block of the month) termasuk dengan diri sendiri jadi 12 helai. Dan dari 12 helai BOM ni anda akan dapat buat quilt size twin atau pun double ...besar tu..memang berbaloi kan?..heheh..

Oh lupa plak nak cakap...untuk quilt block ni tak semestinye buat patchwork aja, kalau nak buat applique pun boleh ye..janji background dia 12 "....

Ok ni aku nak update nama2 yang telah confirm nak main :-

  1. Faridah a.k.a Fida
  2. Kak Dee
  3. FAWA
  4. Mrs. Fedex
  5. Kak Pah
  6. Kak Aton
  7. Kak Naiz
  8. Aimila
  9. Hani
  10. KukaKuka
  11. Cik Kema
  12. Kak Maz



Ok masih ada lagi 3 tempat kosong...so sesiapa yang berminat jangan ketinggalan..siapa cepat dia dapat... game ini akan bermula tahun depan.

Tak ada banyak syarat cuma pastikan size block anda adalah bersize 12 " dan kain anda adalah kain cotton. Ok bercakap bab kain ni aku mungkin bagi kelonggaran , tak semua yang mampu untuk beli american cotton sebab mahal..atleast kalau kat CP memang mahal..tapi aku dengar dekat Sakura Subang Jaya murah kalau tak silap aku nama kedai tu Sakura sewing shop....so kalau sapa2 yg tinggal kat subang maybe boleh shopping kat sana kot. Ok berbalik pada kualiti kain....tak semestinye american cotton ye...cotton biasa pun boleh..tapi jangan pakai kain satin ke, poly ke sudah lah..hehehe.

Ermm..lagi satu bab jahit pakai mesin atau tangan..kalau sesapa yg ada mesin boleh pakai mesin...pastikan seam allowance adalah 1/4 ", dan pada sesapa yg takde mesin boleh jahit tangan. Pun kena pastikan seam allowance adalah 1/4 ".

Ok kat bawah ni aku ada serta kan you tube yg aku search kat internet, so korang boleh tengok dan belajar sikit2 dari sini..aku nak ajar susah sikit sebab memang aku tak pandai nak ajar dalam alam maya ni.., nak kena berdepan baru boleh ajar..hheheh






15 comments:

FAWA said...

kt sj,area mana yea sakura tu...nk kena g sebey...tp dengarnya kt sunway piramid pun ada jugak kedai jual brgn quilt kan...

mama alicianorman said...

To FAWA :-

Ni address dia, fida pun tak pernah pergi..hehehe...

Subang Jaya
No157 Jalan SS19/6

kukaKUKA said...

salam kak fida..tq for you explanation..so stiap orang akan dpt corak lain2 la kan..mcm dlm sample tu?hehe..
oklah then, i nak join lah.. :D boleh tak..kukaKUKA@mardiana..

My Rayyan said...

ehem3 cik fida...cik kema nak join gak eks

kukaKUKA said...

lg satu kak fida..kaler kite bleh anta ape2 kaler je kan?sori i byk tanye..budak baru blaja..hhihi..

mama alicianorman said...

to kukakuka...please let me know what is your website adrress....and yes setiap org akan dapat corak lain2 dari setiap peserta dan kaler juga terpulang pada semua peserta nak buat kaler apa...so mmg takde kaler theme...ok nanti akak akan masukkan nama

to cik kema:- ok cik kema..nanti fida masukkan nama...tq..

kukaKUKA said...

i takde blog..huhuh...camne kak fida?

mama alicianorman said...

to kukakuka- whould you like to create one?..bukan apa senang nak kongsi progress masing :)..kalau tak pandai buat akak boleh tolong buat kan...email akak all the details like email address/ username dan password...

kukaKUKA said...

hihih..nak buat tu boleh..tapi malas tu yang terlebih..hihih..ok, nanti saye create..insyaAllah :D

mama alicianorman said...

to kukakuka..ok tq..nanti bagi website address..

Hobby Mummy said...

fida ada temapt lagi yak untuk kakmaz..nak join jugak..

FAWA said...

alicia..
u tgl mana ya?
tq 4 the address...insyaallah...nti saya cuba2 servey...

kukakuka...saya pun baru ambik galah tolong jolokkan...hi hi...sama2 kita belajo ye

hany's said...

eeiiiiyyy...kak pah pun join gakk...jeles2...hany tak bleh join lagi..ghupenyer hany tak gheti guna cutting mat n ruler tuh...buat malu jek..tak pasai kena gelak ngan kak pah n hubby...

aimila said...

kak fida, thanks for listing me in. Sgt gembira!!!! harap k.fida boley beri tunjuk ajar atas segala kemusykilan 'yang bakal mendatang'. al-maklumlah, ini adalah kali pertama melibatkan diri dalam 'kutu' ni. harap tunjuk ajar drpd kawan2 yg lain jugak!!!

My Rayyan said...

fida thanks utk links tu
wah2 dah xlama lagi nak start enjin wat BOM laks.
hehehe cik kema dah meroyan duk pk mana satu nak wat kah3

kena cuba dulu pattern2 tu
Hope nanti kengkawan suker ngan BOM cik kema