Saturday, January 31, 2009

Come over to my house challenge



Semalam masa baca blog Kak Diah aku ternampak pasal entry kat bawah ni...so jom kita ramai2 sahut cabaran ni. Kepada sesiapa yg berminat sila click pada gambar...nanti anda akan dibawa terus ke website Forever Green...

"Free Quilt Block Patterns2009 Block of the Month
Come Over to My House"




Diaorang buat cabaran kepada sesiapa yg berminat untuk buat wallhanging ni. Diaorang siap bagi free pattern lagi..best tu..jom lah kita sama masuk buat rumah ni. Cute sangat kan?...

So thank you very much to Joanna Norman from Forever Green Quilt .


Cute's Blogger Award dari Jaja




The rules of this award are:-


1. Copy Badge “2008 Cute’s Blogger Award” and place it onto your blog;


2. Link or relate about the person who gives you this award;


3. Blogger must list down 10 facts about him/herself before choose the next winner.

Ok ni merupakan kali ke -3 maybe aku dapat award, first award aku dapat dari Gee, dan kali ni aku dapat lagi award dari Jaja dan Maya (baru dapat tau tadi). Terima kasih Jaja dan Maya sebab bagi award ni...heheh.

So aku kena cite 10 perkara mengenai aku kat sini. Hmm..nak cite apa eh?..hahah aku sendiri pun tak tau nak cite , maybe banyak sangat kot tentang diri aku ni...ok ok cukup2lah merapu, jangan kutuk2 tau...

  1. Ok...aku pun seperti Jaja juga, suka menjahit. Mak aku pandai jahit juga tapi taklah jadi tukang jahit profesional. Dia adalah juga skill menjahit ni. Kalau bab nak jahit sikit2 baju kurung ke, baju dress ke atau baju fesyen sikit2 tu alhamdulillah dia boleh buat. Aku memang dapat minat ni dari dia. Mula2 sekali aku belajar jahit adalah baju kurung. Tapi bukan dengan mak aku. Aku belajar dengan kakak aku yang juga baru belajar buat baju kurung dari kawan dia...compilacated kan...heheh. Aku belajar secara bodoh2 aje...pastu aku balik rumah cuba buat sendiri. Dan hasilnye memang memuaskan sebab aku boleh buat...adalah 3-4 kali kakak ipar aku tempah buat baju kurung dengan aku. Dan aku juga pernah buat baju kurung untuk mak dan adik aku untuk hari raya 8 tahun lepas agaknye..hehe...lepas tu minat aku bertambah kepada kraftangan plak. Kali ni dari mak mertua aku plak (dia ni org putih masuk islam). Masa balik ke United State last 10 years..(ni kali pertama pergi sana, tapi now dah banyak kali pergi dah..heheh) dengan hubby masa honeymoon, mak mertua aku ajak pergi kedai kraftangan kat sana. Banyak betui barang dalam kedai tu...macam2 ada. Yang paling menarik minat aku masa tu adalah crosstich. Tapi bukan jahit crosstich atas aida kain yg macam org lain selalu jahit tu. Ni atas kain cotton yg dah di print segala macam pattern untuk dijadikan selimut macam quilt tu. Cuma ni kena jahit tangan ...aku ada banyak collection, nnt aku tunjukan kat korang semua . Lepastu aku minat plak dengan patchwork, ini pun atas kebaikan mak mertua aku juga. Dia yang bawa ku pergi kedai Cottage Patch kat Ampang Point tu....ini 10 tahun yg lepas...sampai sekarang minat ni dah sebati dengan aku..sampai aku dah tak berapa nak minat jahit baju kurung. Memang sungguh2 tertarik dengan patchwork...oklah..panjang berjela dah bab jahit menjahit ni...hahahah...boring korang baca nanti...simpan lah sikit..heheh
  2. Aku juga seperti Jaja suka sangat baca Novel....dalam bilik aku kotak toyogo yg besar sekali tu aku simpan segala mak nenek novel yang aku baca. Aku dah tak terbilang rasanya berapa banyak aku ada. Novel aku kebanyakan nye dari Alaf21 dan juga novel creatif. Penulis yg menjadi kegemaran aku adalah Norhayati Ibrahim dan juga Sharifah Abu Salem. Banyak lagi tapi cukuplah 2 tu aje..heheh
  3. Hmmm....aku ni kuat berangan. Apa aja lah yg boleh mendatangkan keseronokan pada aku. Kalau aku duduk dalam bilik sorang2 atau termenung sorang2, aku kuat sangat berangan. Kadang2 tu apa yg aku berangan tu sangat dasyat..sampai aku sendiri takut bila ku pikirkan balik. Macammana aku boleh berangan sampai macam tu sekali...heheh...angan2 mat jenin..tapi aku punya lagi parah...hahahahah
  4. Aku tak berapa suka masak tapi bukan bermakna aku tak pandai masak tau.......aku lebih suka berkemas. Kalau balik kampung atau dirumah aku sendiri , andai kata diberi pilihan antara masak dan kemas aku pilih mengemas..hehehe. tapi aku suka sangat baking...suruhlah aku bake apa2 pun...tapi yg sweet2 cam cake, pastry,cookies macam tulah...heheh.
  5. Suka sangat tengok hindustan..kalau hubby balik pun boleh buat tak layan aja.....hubby cakap pun dah tak dengar...anak2 boleh buat hal sendiri..heheh....sampai mengalir ayaq mata pun takpa..tak bergerak tengok hindustan.....
  6. Oh ya aku pun macam Jaja juga(oit dah berapa banyak macam jaja?...heheh) aku masih simpan segala note atau surat yg hubby bagi kat aku masa kami bercinta..heheh. Kami takdelah lama mana...mula2 tu kenal2 macam tu aje..kawan biasa. Entah bila masa kami bercinta pun tak tau...tau2 aje kami dah kawin sekarang..hahaha....bila gaduh atau teringat masa lampau baca jugalah notes tu semua...pastu cam jaja cakap fresh balik kenangan lama...semangat cinta tu naik balik membara...hahah..jiwang karat betui...
  7. Suka sangat tomyam...kalau boleh nak yg pedas2 punya. Tomyam ni bagaikan ubat pada aku. Yelah mana taknye..kalau aku sakit demam pening2 atau tak sedap badan ke perut ke...aku nak makan tomyam...lepas aku aku makan tomyam aku akan pulih balik seperti sedia kala...tak payah makan ubat doktor..hehehe.
  8. Suka bawa keta laju2..berangan nak jadi macam Michael Shcumacer. Pantang tok nenek aku kalau ada orang lelaki yg bawa keta dok belakang bontok keta aku macam nak ajak lawan ...aku akan pecut dan cilup kat jalan raya macam jalan tu pak aku punya...hahaha...gila kan aku ni...tapi tulah aku pantang dicabar bab ni..geram tau....ingat derang aje boleh jadi samseng jalan raya..aku pun boleh juga...hahahaha.
  9. Aku ni garang tau....tak tau napa..mungkin keturunan mak pak aku..heheh derang ni memang garang. Masa ku kecik selalu gak kena marah ngan derang...pernah kena penampar dengan ayah sampai terkucir jugaklah..heheh tapi memang salah aku sebab buat bising masa dia tengah sembahyang...anak2 aku dah biasa dengan mulut bising aku ni...tapi segarang mana pun aku dengan anak2...kasih sayang aku tak pernah pudar tapi makin dalam sebab lepas aku marah derang..perasaan menyesal akan menyusul dan perasaan sayang semakin bertambah..."I love you guys so much, Alicia and Norman".
  10. Ok apa lagi ehhh?.......tak tau nak tulis apa dah ni...hehehe...

Ok setakat ni tu ajalah kot tentang diri aku...so kat sapa plak aku nak bagi award ni eh?..hmm...ok here we go....Kak Pah ni ada award untuk kak pah...heheh jawab tau jangan tak jawab....


Friday, January 23, 2009

Another one








Here is another one.. i know i know...now i am acdicted to this pillow cover..hahahah.....yelah aku suka sangat bila aku buat something menjadi. Ini yang buat aku asyik nak buat aje....heheh. Pillow cover ni dah lama aku buat cuma hari ni baru dapat habiskan semua...heheh

Posted by Picasa

Pillow cover



Sehari suntuk hari ni masa aku habis nak buat kusyen cover ni...aku try and error..heheh. Tapi akhirnya aku sangat berpuas hati dengan out come dia...

Brapa banyak kain aku habis sebab ada aja yang salah..tapi takpelah. At last aku dapat tau segala teknik yg tersembunyi.


Mungkin lepas ni aku nak buat lagi...seronok plak aku rasa. Mungkin nanti kalau aku nak buat lagi aku taklah ambik masa sampai sehari suntuk lagi kot...hahaha...


Yelah bila kita dah tau selok belok dia, maybe dalam sehari suntuk aku boleh dapat 3-4 biji kusyen cover...ada sesapa yg nak tempah?...heheh

Posted by Picasa

Sunday, January 18, 2009

bunny quilt...







finally i finish with this quilt...hehhe...and the baby also just arrived yesterday..i mean baby pun baru lahir lah....cute kan?..hmm pasni aku nak buat warna purple plak pastu maybe aku nak jual yg tu...nnt dah siap aku letak kat blog jualan aku....oh ya lupa nak cakap....aku nak start buka blog untuk aku jual segala barang craft atau quilt yg aku buat.

nanti aku mention kat korang ye bila dah siap.......hehehe

Posted by Picasa

Friday, January 16, 2009

New projek...



This is my new projek..nantikan apa akan jadi lepas semua siap..heheh. I just need time ...sekarang ni masa berlalu cepat sangat...tau2 dah malam. Apa satu kerja pun tak siap lagi...huhuhu....anybody out there nak jaga anak2 i tak?...hahahah
Posted by Picasa

Bunny Template...


Bunny 1

Bunny 2

Bunny 3

Bunny 4

Bunny 5

Bunny 6

Ok this one is for Aleesa...you tengoklah mana yang you nak dan berkenan pastu bagitau i . Nanti i pergi cottage patch belikan untuk you ok. Harga dia tak sama...ada yang RM28.00 dan ada juga yang RM25.00.

Posted by Picasa

Quilt stuff and pattern..



Remember i told you guys that i went to spot light in Singappore?..ha ni antara barang yg aku rembat..heheh
Entah dah berapa banyak design yang aku ada untuk buat baju alicia ni..tapi satu pun aku belum cuba buat..hahahah...semua yg aku tengok cantik aku beli...lagi pun tengah sale..tak membazir beli...betul tak?..len kali leh pakai buat baju untuk present ke?..heheheh...
Ni plak pyjamas punya pattern.Aku nak cuba buat..sebab susah sangat nak cari baju tidur Norman..so aku ingat nak jahit sendiri aje...lagi pun dia suka kalau aku jahitkan baju tidur untuk dia...
Ni antara barang untuk mesin jahit aku dan juga barang untuk quilt projek aku...tak ketinggalan juga bias tape maker..hehe..dah lama cari tu...
Ok yang ni plak kain cotton amerika...hmm..aku tau mesti korang ingat aku ni takde citarasa, peduli apa aku..hehehe..aku minat kaler dan juga pattern dia...biarlah ada satu makcik kat kedai ni tegur aku napa aku beli kain kaler org tua ni?..heheh aku cakap lah kat dia sebab aku nak buat hadiah kat orang tua...hahahah....



Posted by Picasa

Strawberry lunch box



Aku beli kit luch box ni dari epal melalui Tinn...heheh jeles tengok kat blog Za ngan Jurra aku pun nak juga. So aku minta bantuan dari Tinn sebab aku tinggal jauh dari epal. Kalau tak dah lama aku pergi sana.

Tak tau bila nak buat...nampak cam susah..tapi basic aku semua dah ada insyaallah aku boleh buat. Kalau orang lain boleh napa aku tak boleh betul tak?...
Hopefully aku punya nanti turn out to be like this...kalau tak aku merajuk nanti...hahahah cam bebudak plak nak merajuk2 ni...hmmm..nnt kalau dah siap aku share ngan korang ye...




Posted by Picasa

Monday, January 12, 2009

Sold out

To those people who email about the magazine bellow, I minta maaf banyak2 sebab dah ada orang book.

Tapi kalau ada sesapa yg nak magazine tu i boleh tolong carikan kalau ada lagi...

thanks and sorry....hehehe






Friday, January 9, 2009

Magazine for sale!!!





Assalamualaikum...lama tak masuk blog ni dan lama juga tak update dengan new projek...heheh. Tak sempat lah..projek tu banyak, tapi masa juga yang tak mengizinkan aku untuk beraktif seperti biasa.

ok...aku ada nak jual magazine ni (gambar atas)...aku dah terbeli dua kali..bermakna aku ada dua copy. Nak buat apa banyak2 betul tak?..heheh so aku nak jual dengan harga RM30 termasuk harga pos. So kepada sesiapa yg berminat sila email aku ye.

Banyak juga projek kat dalam tu...antaranye adalah seperti dalam gambar yg aku kepilkan tu...ok...sesiapa yg berminat sila email...first come firts serve...heheh.


Posted by Picasa