Wednesday, February 25, 2009

Finish....



Tadaaaa..heheh yeaaayyy aku berjaya juga siapkan block pertama ku untuk hand applique, walaupun aku tak sempat nak jahit embroidery untuk tangkai cherrys tu..heehhee...tak sabar nak show off sebenarnya..hahaha...

Ni aku tengah buat second block...kalau jadi aku nak buat wall hanging ...tak sabar nak tunggu finishing dia....

Dalam masa yang sama ku juga menambahkan collection aku untuk templates bird ni...heheh. Semangat ni nak buat...doakan semoga aku berjaya siapkannye ye...aminnn...

Posted by Picasa

Tuesday, February 24, 2009

Jaja give away...

Jaja is having a 50th post giveaway..so kepada sesiapa yg rasa nak menang giveaway ni macam saya pergilah ke blog Jaja . Insyaallah kalau ada rezeki dapatlah giveaway ni..heheh. Tengoklah gambar2 kat bawah ni...ini semua benda kraft yang akan korang dapat tau...cantik2 kan?..so apa lagi yang ditunggu...pergi cepat kat blog dia dan tinggalkan komen..heheh


Inside the box will be:-
1. 8mm round light rose AB Swarovski crystal tied with 14 carats gold filled wire
2. Cream color hanging heart
3. Pink color hanging heart
4. Orchid brooch
5. Orchid hair clip (choose your own word, maximum 5 letters)
6. 5 Ribbon flowers
7. 10 clippers (5 dolphins & 5 butterflies)
8. Handkerchief
9. My mini wishing stars (Didn’t count it, but quite a lot)
10. 20 pink felt flowers
11. Ribbon keychain
12. 60 mixed color buttons
13. Flower brooch (last minute added)
14. Flower brooch (last minute added)

Monday, February 23, 2009

Hand Applique



Pagi tadi aku ambik kelas menjahit lagi..kali ni belajar hand applique plak..kelas kat Cottage Patch lah kan..hehehe..actually aku dah baca banyak tentang applique ni dalam magazine dan cuba buat..tapi tak jadi sangat..sebab kena juga ada teacher sebelah ajar..yelah aku nikan lembab...hahahah

So inilah hasilnye...belum siap habis lagi...esok kena pergi lagi sekali...


Enjoy the picture....

Posted by Picasa

Tuesday, February 17, 2009

February's block is done...



Ok done!!!..heheh...just need to send the picture to the Forever Green Quilt website...


Ok sesapa yg belum siap lagi kena siapkan cepat...
Posted by Picasa

Monday, February 16, 2009

February's block for Forever Green Quilt....



Ok..aku baru lepas buat feb punya block untuk Forever Green Quilt. yelah jeles aku tengok mama rayyan dengan Awenn dah siap buat, aku pun apa lagi tak boleh duduk diam lah..hahahah. Tapi belum siap semua , baru 3 apartment aje yg sempat aku siapkan..yg ke -4 punya tak sempat sebab alicia kacau..heheh

Ok here is the first apartment



and here is the second apartment



and here is the third apartment



Anddddd here is the three of them when you put together..heheh...



Ok happy sewing untuk sesapa yang masuk challenge ni...tak sabar nak tunggu semua orang punya quilt....kalau dapat gather sama2 untuk siapkan quilt ni kan best..mesti meriah...hmmm.....

Posted by Picasa

Seluar pendek






2-3 hari lepas aku habis kan masa buat seluar pendek ni untuk Alicia. Aku ingat nak buat baju juga so boleh pakai sekali dengan seluar pendek ni lah. Mungkin aku akan pakai pattern yg maya buat tutorial dalam blog dia ituhari. Tengoklah..hhehh.

Posted by Picasa

Thursday, February 12, 2009

Pioneer Sampler Quilt 2009 BOM Project

Hehehe..aku rasa aku dah kemaruk dengan BOM. Ni tadi aku search internet jumpa lagi quilt ni. Kali ni sekali buat 2 quilt sekali. satu baby quilt dan satu lagi twin quilt. Wah..best tu...hmm..amacam semua?..nak join tak?..rasa macam dah banyak projek ni..hahah . kang tak terlarat nak buat kang...hmmm

Ok so pada sesiapa yg nak join just click kat picture kat bawah ni nanti anda akan dibawa ke websitenye...good luck....




Wednesday, February 11, 2009

BOM Harmony Village

Tadi pergi blog Mentari Merah a.k.a Cik Kema jumpa BOM ni. Ingat nak juga cuba buat..heheh Thank you ye Cik kema...Nampak macam menarik. maybe esok aku akan cuba buat 2 free block yg dah dibagi pattern nye. Aku dah siap print out dah...

So kepada kawan2 yang lain apa lagi tunggu terlanjur dah masuk house challenge kat forever green tu jomlah masuk buat quilt yg ni juga...akhir tahun nanti dah sah2 kita ada 2 quilt ..heheh. So kalau teringin nak join jom kita ramai2 klick kat gambar kat bawah ni ye..heheh...





Wednesday, February 4, 2009

Cute Fabric



Pergi carefour Wangsamaju tadi ...ingat nak window shopping aje...but being me kan yg suka shopping ni..heheh...terbeli jugak lah kain yang cantik2 kat bawah ni. Bila terpandang aje kain ni hati dah tertarik. Tapi bukan satu kaler aku beli...siap 7 kaler aku beli..heheh. Nak buat cam mana....dalam kepala dah ada projek nak buat. Tapi tak tahu nnt jadi ke tak...


Selain tu aku beli kain kosong ni juga...tak tau lagi nak buat apa..tapi ada juga dalam kepala tu...heheh . Oh ya kalau korang perasan ada kain yg strawbery tukan..cantik lah kain tu...ingat nak buat baju alicia tapi macam tebal sangat. Nanti kang panas plak budak tu. Maybe buat beg atau buat quilt kot. Tengoklah...heheh

Oklah...cukup jamu mata..heheh....perut lapar ni...nak makan apa eh?...hahahaha

Posted by Picasa

Tuesday, February 3, 2009

Long arm quilting machine


This machine was in my wish list....huhu..kalau dapat machine ni kat aku, aku lah manusia yang paling happy sekali...semenjak aku start buat quilt machine ini sentiasa ada dalam igauan aku. Nak tau machine apa ni?..ini long arm machine for quilting.
Kalau dapat machine ni senang aje aku habiskan projek aku. Tak payah duduk bongkok2 nak basting quilt top. Aku lapik aje 3 layer tu semua and quilt aje..heheh.
Cantik pun cantik, kemas lagi...design dia pun lawa2.... hmmm bila lah nak dapat ni...heheeh

Star Chain





Ini lah projek yang aku tengah kerja kan sekarang ni . Ia di panggil Star Chain sebab nye ada star block dan ada juga chain block..heheh. Cantikkan?...tak besar mana quilt ni. Cuma lap size aje atau pun 52 inchi x 52 inchi aje..

Kaler dia tak berapa nak betul bila dah ambik gambar...kalau ikut kaler dia lagi cantik bila tengok kat luar. Hmm....sekarang ni tengah dok pikir apa nak buat dengan border dia....any idea everyone?....


Posted by Picasa

Sunday, February 1, 2009

Block Challenge

Here is my "Come over to my house" block...heheh. Kak Diah, fida dah siap. Kak diah punya macam mana?..hmm..aku ambik masa juga bila nak buat block ni. Yelah aku ni kalau bab nak pilih kaler memang failed. Tapi bila dah dapat satu kaler tu macam dah boleh agak apa kaler lain yg boleh masuk. So inilah hasil nye...



Yang ni plak adalah machine applique rocking horse. Aku beli template dia kat Cottage Patch. Mahal jugalah..tapi boleh pakai sampai bila2 so kira nye berbaloilah ..heheh. Tak tau nak buat apalagi...adakah aku akan buat pillow cover atau pun aku buat banyak2 block jadikan wall hanging atau pun aku buat baby quilt ke?..Any idea anybody?..heheh



Posted by Picasa