Friday, October 30, 2009

Embroidery and crosstich quilt

Ok ni satu lagi projek aku nak share ngan korang...projek dah 7-8 tahun yang lepas..heheh..lama kan...sapa tak kenal aku..banyak projek dalam tangan yg belum siap, tapi gatal nak buat projek baru..huhuu apa kan daya..aku mmg cepat terpegaruh dengan projek baru....

Ok ini adalah crosstich and embroidery quilt block. Aku beli ni dekat US masa lawatan aku ke sana..heheh. Sama macam crosstich quilt yg aku tunjuk dulu tu...ada banyak lagi yg belum start buat...nanti aku tunjuk embroidery pillow case plak...

Entah bila nak siap..kita tunggu dan lihat.. :)



Winged Four Patch

Apa kata kita rehat kejap dari hexagon..:)..mata dah nak berpinar dengan bunga-bunga.. so aku cuba buat pattern ni..di panggil winged four patch..quite nice... aku dapat pattern ni dari quilt block galore...
Inilah kasilnye bila dah disambung kan..aku baru buat 4 block...tak tau nak tambah lagi atau buat mini quilt aja untuk disangkut kat dinding...dan aku juga tak tahu sama ada nak sambung terus macam ni atau pun tambah frame pada setiap satu block tu so nampak pattern star tu satu2...any adiea friends?..

Denim bag dah sampai


Tadi aku terima parcel ni dari posmen....yess...hadiah give away dari kak dee dah sampai..heheh..aku suka... :)

Tengoklah apa yang aku dapat...denim patchwork bag , magazine dan juga butang..cute sangat butang2 tu...

Thank you kak dee....jahitan bag kak dee sangat cantik dan kemas..... lepas tu aku geram tengok free motion yang kak dee jahit kat bag tu..sangat halus dan cantik...tak macam yg aku buat...jahitan aku tak kemas langsung..huhuhu..kena belajar lagi ni...




Tuesday, October 27, 2009

Diamond hexagon

Ok ni adalah hexagon diamond aku yg kedua, yang kaler kuning merah tu...yg hijau kuning tu yg pertama. Aku teruja tengok yg kak shima punya dah banyak dah siap..heheh tak terkejar saya kak shima..laju betui..tunggulah saya .. :)...

Ok ni kira selang seli dengan hexagon biru dan juga hexagon rakan-rakan kutu... harap-harap dapatlah siapkan semua nye ontime..so takdelah ada banyak hutang...

Nampak gayanya aku punya projek yg lain-lain macam terbengkalai aja...patchwork lah, applique lah, crosstich quilt lah...hmmm....macam ni nak kena pinjam tangan sotong dan nak kena tambah masa 24 jam sehari kepada 48 jam sehari kot...heheheh







Posted by Picasa

Friday, October 23, 2009

My hexagon quilt

Tak tau macam mana Kak Dee boleh siapkan banyak2 hexagon quilt dia...aku yang baru sambung banyak ni dah lenguh tangan..huhu. Rasa macam tak sanggup...tapi semangat kena ada dan berterusan...hidup fida..ehehehe.

Ok inilah antara bunga2 yang telah dikirimkan oleh rakan2 hexy aku dan aku telah cuba untuk sambungkan sikit sehinggalah jadi quilt secantik macam yang kak dia punya..heheh ..doakan saya ye kak diah...





Posted by Picasa

Aku menang..hehehe..tq kak dee

Alhamdulillah....tak terkata rasanya..hehehe....tak ku sangka akan jadi pemenang untuk kak dee punya give away. Rasanya ini kali pertama aku menang ..entahlah tak ingat sebab banyak sangat masuk give away..hehehe..oh tidak..pembetulan..ini kemenangan aku yg kali kedua..pertama kali rasanya aku menang give away dari tintin snazzysuch..heheheh..tu pun aku belum buat apa2 lagi..aku mennag dress budak pompuan...nantilah ada masa aku mesti siapkan..

Apa2 pun kak dee terima kasih banyak2 sangat....seronok tak terkira ni..bangun pagi2 buta semata2 nak tau siapa pemenannya..hahahaha...yelah semalam aku tidur awal..masa kak dee umumkan aku dah lentok atas katil..hahaha..sorry kak shima hantar message pun pagi ni baru fida baca...hehehe...




Wednesday, October 21, 2009

Hexagon untuk Octavia.

Penerima hexy ke5 adalah Octavia a.k.a Mas. Warna yang dipilih oleh Via adalah warna biru dan kuning. Jadi inilah hasilnye setelah dicantumkan dan dibahagi-bahagikan .

Kepada Via, fida doakan semoga Via cepat sembuh dan dapat join kumpulan kita dalam memeriahkan lagi dunia hexagon ini :). Dan tak lupa juga tahniah diatas kehamilan yang ke3 kalau tak silap fida. Jaga diri baik-baik dan jangan banyak sangat bergerak atau buat kerja keras. Biasalah diawal kehamilan macam-macam sakit nak datang kan :).





Posted by Picasa

Monday, October 19, 2009

Bunga cinta ku...

Ini adalah hexagon yang telah aku terima dari kumpulan hexagon game kami...hehehe....biru kuning lagi tu...aku pun belum start buat apa2 lagi pun..hajat dihati nak siapkan jadi selimut...belum pasti lagi apa pattern nak buat dan apa warna nak tambah sebelah luar bunga hexy tu..maybe warna putih....

Ok insyaallah kalau aku dah start sikit2 nanti akan aku update ke blog aku ini.. :)...happy sewing everyone...


bunga dari kak diah
ni yg aku buat..
ni dari cik mus
ni dari kak shima
ni dari kak naiz
ni dari kak diah juga..
ni dari kak balkhis
ni dari zura
ni dari cik kema
Doakan semoga aku ada masa dan sempat siapkan quilt ni ye..hehehe..takut tersimpan bertahun-tahun aja nanti....

Sampai pun...

Alhamdulillah dah sampai pun hexy untuk kak naiz ni..hehehe....yg cik kema punya pun dah sampai juga....kalau tak memang aku nangis..huhuu..yelah bertungkus lumus aku nak siapkan hexy ni setelah ketinggalan kebelakang...

Sekarang ni tengah dok pulun buat yg via punya plak...harap2 taklah ketinggalan ke belakang plak lagi...heheheh


Wednesday, October 14, 2009

mission complete..hehehe


Fuhhhh lega rasa hati sebab dah siap hexy cik kema...sorry ye cik kema..lama betui saya mengambik masa nak siapkannye..hehehe..

Ok tadi aku dah pos dah..esok sampai....kalau tak sampai aku saman posmen tu nanti...penat2 aku buat..huhuhu

kak Pah give away

Wahh banyak sungguh give away contest kali ini ye.. :)..heheh dalam tak sempat2 aku nak update blog dan buat hexy sempat lagi aku menceburkan diri dalam give away ni..

Ok give away kali ini datangnye dari kak pah. Sempena blog post yg ke 100. Penyertaan terbuka dari sekarang sehinggalah 21 oktober dan pemenang akan diumumkan pada 22 oktober sempena harijadi mak kak pah :)..wahh happy birthday to mak kak pah... :)

Syarat2 penyertaan nye adalah seperti berikut :-

1 . Jadi pengikut setia kak pah
2. Tinggalkan sebanyak mungkin komen di blog kak pah dalam entry give away ini
3. Buat entry mengenai give away ini dalam blog anda dan link kan ...

Ok siap..heheheh...minta2 dapatlah aku salah satu give away kak pah ni..





Monday, October 12, 2009

Kak Dee give away...




Ok dah lama tak update blog..tup2 ada give away dari blog kak Dee ...erm apalagi aku tak melepaskan pelung ini. Dah lama jugak mengidam dengan bag2 kak dee ni. Cuba jugak buat pouch macam kak buat kat bawah ni..tapi belum jadi lagi..heheh

Anyway..happy birthday kak dee semoga allah melimpahkan rahmat nye keatas kak dee sekeluarga. dan tak lupa juga happy anniversary untuk blog kak dee..teruskan berblog sebab saya suka sangat baca blog kak dee..macam2 inspirasi ada...