Tuesday, November 17, 2009

BOM- Warna pilihan

OK disini aku nak update mengenai warna yang telah dipilih oleh peserta2 BOM

  1. Mus - putih, merah , pink
  2. Cik Kema - putih, pink, coklat
  3. kak Dee - putih, biru, turquoise
  4. Fida - putih, merah, kuning
  5. FAWA - putih, pink, biru
  6. KukaKuka - putih, purple, biru
  7. Hani - putih, pink, hijau
  8. Kak Maz - putih, brown, turquoise
  9. Kak Naiz - putih , merah , kuning
  10. Kak Pah - putih , biru , hijau
  11. Kak Aton - putih , merah , pink
  12. Aimila - putih , pink , hijau


Update :- ok semua dah bagi kaler..insyaallah dalam masa 2-3 hari lagi saya akan buat undian dan bagitau siapa dapat number 1-12.





Monday, November 16, 2009

Stash Swap...

Salam....aku dah terima STASH SWAP dari Anas, terima kasih banyak2..saya suka sangat.... tapi sekarang ni tengah pikir nak buat pa dengan semua ni eh?..Idea belum mai lagi..dengaq kata Hani nak buat game pakai barang2 yg kita dapat ni..ermm..apa nak buat ehh...?...huhu...

Takpa..nnt2 lah idea tu mai..heheh...ok nak start buat hexy balik.lama dah stop..nanti nak kena siapkan kak dee punya...fall mini quilt aku pun belum buat lagi....ext year dah nak kena hantar dah..aduiii..banyak sangat masuk swap ni...hehehe





Saturday, November 14, 2009

Update BOM

Salam semua....wah rancak korang berborak ye :)..alhamdulillah.....makna nye ada masing2 punya cadangan..ok fida setuju dengan cadangan cik kema....

So disini fida nak bagitau lah apa yg nak kena buat dengan BOM kita ni :-

1. Para peserta tolong bagitau saya apa kaler yg diaorang nak nanti saya akan update dan letak nama berserta dengan kaler yg dah dipilih disebelah sidebar saya ni...so senang nak pantau. Yang penting kaler putih diperlukan untuk background setiap block baru nampak timbul pattern dan juga kaler yg dah dipilih.. :) Saya cadang kan kita pakai 3 kaler :-
1 . putih
2 . kaler pilihan
3 . kaler pilihan

2. Saya akan buat cabutan apabila kita dah nak start main siapa yg akan dapat no berapa dan block apa dia nak kena buat. Contohnye katakanlah..dalam bulan Januari Saya dapat no 1 dan block yang saya kena buat adalah block no 1 dan cik kema dapat no 2 block yg cik kema kena buat adalah block no 2 begitulah seterusnya sehingga block 12. Dan bila dah siap semua org kena hantar pada peserta pertama ini let say pada hari isnin minggu terakhir dalam bulan tersebut. Peserta pertama ini akan menerima 12 block yg berlainan dan dah boleh start buat quilt :) Jangan risau kalau tak paham nanti saya akan bagitau setiap bulan giliran siapa dan block apa dia kena buat...so tak keliru.

3. Cara penghantaran saya cadangkan pakai pos ekspress tu, yg envelop kecik tu..tak mahal sangat baru 3.50 kan?..

4. Tolong update blog supaya senang saya nak pantau siapa dah pos dan penerima dah terima parcel.

Ok apa lagi ehh?..kawan2 tolong saya...kalau ada yg nak tambah2 atau tak kena ke boleh bagitau saya..huhu..apa punya kepala (tokey) ni tak tau buat kerja ka..hahahahahah



Friday, November 13, 2009

BOM Quilt Design

Salam semua....apa khabar?...ermm sunyi blog aku ni ye bila aku takde update apa2..heheheh...

Ok baru-baru ni aku ada cerita dengan Diana a.k.a KukaKuka pasal BOM. Ok apa yg aku cerita dengan dia adalah berkenaan dengan gambar diatas.. BOM quilt untuk 12 bulan... so apa yg aku cerita dengan Diana adalah samaada korang semua setuju tak kalau aku ambik design ni untuk jadikan BOM kita. Setiap orang nanti akan saya bagitau block yang mana diaorang kena buat setiap bulan.

Nanti semua org akan dapat quilt yang sama pattern tetapi kaler aja lain2 nanti...tentang kaler saya tidak akan tetapkan kaler apa2 pun...apa kaler yg korang ada, korang boleh gunakan. Oh lagi satu pasal size block...ituhari saya cakap nak semua block size 12" kan?..tapi design diatas adalah size 15". Senang tak payah pilih2 dalam block galore tu nak cari yg mana block size 12".. ok kalau setuju sila click link kat bawah ni ..nanti anda semua akan dibawa ke website tersebut. Dan save kan link ini dalam blog list anda untuk kesenangan bila nak buat rujukan dan nak print pattern serta tutorial cara2 nak buat block2 semua...

http://www.bomquilts.com/BOM06_cinnamon-teen.html

Oh Lupa nak cakap..kalau setuju tinggalkan komen kat post yg ini ye..so boleh lah kita start dah ..next year tinggal pos kan aja..hehehe

START YOUR POSTING HERE

Saturday, November 7, 2009

Hexy kak shima



Alhamdulillah dah sampai pun hexy ni untuk kak shima....dan yang paling mengembirakan hati ku adalah , kak shima menyukainye...hehehe...

Ok kak shima nanti dah siap tunjuk ye.....


Wednesday, November 4, 2009

Kutu BOM Quilt

UPDATE :-

OK UNTUK PENGETAHUAN SEMUA...AKU DENGAN RASMI NYE MENUTUP KUTU BOM INI KEPADA SEMUA. SEBAB NYE DAH PENUH..HEHEHE..OK THANK YOU KEPADA YANG DAH REGISTER NANTI SAYA AKAN BUAT PENGUMUMAN LAGI BILA DAH SAMPAI MASA NYA NANTI...TAK LAMA LAGI...LAGI SEBULAN SETENGAH..SO KALAU ADA MASA PRACTISE LAH DARI SEKARANG....

OK INI ADALAH LINK YANG KORANG BOLEH LAWATI UNTUK DAPATKAN FREE PATTERN UNTUK BUAT BLOCK....JUST CLIK KAT NAMA ITU YE...

QUILT BLOCK GALORE


QUILTING ABOUT



Ok nampaknye ada yang berminat dengan game yang aku buat ni, alhamdulillah. Tak sia-sia nanti semuanya sebab setiap seorang akan dapat 11 helai BOM (block of the month) termasuk dengan diri sendiri jadi 12 helai. Dan dari 12 helai BOM ni anda akan dapat buat quilt size twin atau pun double ...besar tu..memang berbaloi kan?..heheh..

Oh lupa plak nak cakap...untuk quilt block ni tak semestinye buat patchwork aja, kalau nak buat applique pun boleh ye..janji background dia 12 "....

Ok ni aku nak update nama2 yang telah confirm nak main :-

  1. Faridah a.k.a Fida
  2. Kak Dee
  3. FAWA
  4. Mrs. Fedex
  5. Kak Pah
  6. Kak Aton
  7. Kak Naiz
  8. Aimila
  9. Hani
  10. KukaKuka
  11. Cik Kema
  12. Kak Maz



Ok masih ada lagi 3 tempat kosong...so sesiapa yang berminat jangan ketinggalan..siapa cepat dia dapat... game ini akan bermula tahun depan.

Tak ada banyak syarat cuma pastikan size block anda adalah bersize 12 " dan kain anda adalah kain cotton. Ok bercakap bab kain ni aku mungkin bagi kelonggaran , tak semua yang mampu untuk beli american cotton sebab mahal..atleast kalau kat CP memang mahal..tapi aku dengar dekat Sakura Subang Jaya murah kalau tak silap aku nama kedai tu Sakura sewing shop....so kalau sapa2 yg tinggal kat subang maybe boleh shopping kat sana kot. Ok berbalik pada kualiti kain....tak semestinye american cotton ye...cotton biasa pun boleh..tapi jangan pakai kain satin ke, poly ke sudah lah..hehehe.

Ermm..lagi satu bab jahit pakai mesin atau tangan..kalau sesapa yg ada mesin boleh pakai mesin...pastikan seam allowance adalah 1/4 ", dan pada sesapa yg takde mesin boleh jahit tangan. Pun kena pastikan seam allowance adalah 1/4 ".

Ok kat bawah ni aku ada serta kan you tube yg aku search kat internet, so korang boleh tengok dan belajar sikit2 dari sini..aku nak ajar susah sikit sebab memang aku tak pandai nak ajar dalam alam maya ni.., nak kena berdepan baru boleh ajar..hheheh






Stash swap

OK kawan kawan semua...aku ada lagi satu berita gembira. Kepada yang berminat sila ke blog Hani sebab dia ada buat game baru....ia nya dipanggil stash swap.

Maknanye kita main2 tukar2 barang. So kalau nak join masuk blog Hani dan tinggalkan komen dalam blog dia so dia boleh update blog.
Stash yang perlu disediakan untuk sesi swap kali ini adalah:-
  1. 10 biji butang
  2. 3 pieces fabric bersaiz fat quarters (18"x22")
  3. 3 pieces ribbon (1 meter each)
  4. 2 pieces felt (A4 sze)
  5. special (suprise) stash dari anda

Tuesday, November 3, 2009

Internet Group Quilt

Assalamualaikum...apa khabar semua?..harap2 semua yg sedang menggodek blog aku ni sihat2 belaka.. :)

Ok semua org tahu (semua org ke?) yang aku dan kawan2 lain sedang main kutu hexagon. Dan kalau mengikut kira2 dari kak Dee sudah nak sampai ke penghujung nye. Sekarang ni dah number 6 , so ada lagi 4 org. Number 6 adalah kak shima dan number 7 adalah zura. Dan yang selebihnye adalah turn kak dee. Lepas tu game kutu kitaorang semua dah habis.

Jadi aku ada bagi cadangan kepada kak dee supaya kita boleh buat game baru untuk tahun hadapan, dan kak dee cadangkan supaya aku jadi kepala..ok aku rasa aku boleh jadi kepala..heheh bukan susah pun letak aja kepala atas badan jadilah kepala kan?..heheheh gurau aja... :).

Ok back to the point, so aku punya cadangan untuk tahun depan supaya kita main kutu quilt block . Tak tahu apa itu quilt block?..ok gambar kat bawah ni menerang kan apa itu quilt block.


Dan gambar kat bawah ni plak adalah block2 yang dah dicantum dan dijadikan quilt , so quilt ni dipanggil quilt sampler sebab banyak jenis block dalam tu kan..(huhuhuhu..apa aku cakap ni) sorry ye aku ni tak pandai nak buat penerangan bertulis..harap2 korang paham ajalah...

Give credit for this picture to http://www.quiltingbyjanice.com

Ok gambar ni bukan aku punya..aku search kat internet jumpa contoh gambar ni, so aku pinjam letak kat blog aku sebab nak tunjuk kat korang..heheh.

So ada yang berminat nak main tak?????..aku perlukan 12 org sebab aku nak buat satu bulan satu block setiap seorang. Tapi kalau ada ramai yg nak main aku boleh pecahkan kepada 2 kumpulan. So dalam satu bulan aku akan buat cabutan nama siapa yang akan naik untuk setiap kumpulan. Makna nye dalam satu bulan tu akan ada 2 nama tetapi kumpulan lain2...

Sila tinggalkan komen pada entry ini samaada korang nak main atau pun tidak....game ini akan bermula pada awal tahun depan dan habis pada akhir tahun depan. Kalau ramai yg berminat nanti aku akan bagi website dimana korang boleh dapat kan free pattern untuk buat quilt block dan juga cara2 nak buat quilt block tu ok...